MSSiKM

Otwarcie sezonu strzeleckiego LOK Lokus - Zawody Otwarte.

Zaczęty przez PilotHN, 03 Marzec, 2012, 18:30:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

PilotHN

1 kwietnia br. Klub Strzelecki LOK Lokus w Olkuszu zaprasza wszystkich chętnych na Zawody Otwarte na rozpoczęcie klubowego sezonu strzeleckiego.
Będzie to impreza zarówno dla aktywnych strzelców, jak i dla amatorów. Odbędzie sie bez względu na pogodę, choć liczę że deszcz nie utrudni nam zabawy.
Konkurencje pewne: pistolet sportowy i gorący poczęstunek (buła z kiełbą :) ). Być może zorganizujemy coś jeszcze, choćby kros czy wystawę broni.
Wszyscy chętni są zaproszeni i mile widziani. Liczę także na udział Koleżanek i Kolegów Członków naszego Stowarzyszenia i pomoc, zwłaszcza w temacie wystawa broni - cóż, macie o wiele więcej ciekawostek niż klub :) .

MaciekSz

Szkoda, ze nie przewidujecie konkurencji dla recznych dzialek czarnoprochowch :)

PilotHN

Chłopaki chcą postrzelać z czarnego tydzień później, więc można pogadać ;)

gucio17

Hej,

Mam pytanie, czy planujecie tylko strzelanie, coś bardziej "piknikowego" - nie wiem czy zabierać rodzinę (żona jest wielce antymilitarna, ale jak inni będą z dziećmi, itp.to będzie miała z kim pogadać i może się przekona?)

/W

PilotHN

Masz na myśli zawody 1 kwietnia czy strzelanie czarnoprochowe zaplanowane tydzień później?

gucio17

PilotHN

Z elementów pikniku to będzie raczej kiełbaska na gorąco i może jakąś wystawę broni zorganizujemy (tu liczę na Was, szanowni członkowie :P) .
Sama strzelnica jest dość głęboko w lesie, więc ciężko tam robić coś większego. O szersze zainteresowanie imprezą "walczymy" od jakiegoś czasu. Pewnie pojawią się chłopaki z OSP, ZS Strzelec... No i klubowi strzelcy. Puścimy też ogłoszenie do zaprzyjaźnionej gazety. Zazwyczaj frekwencja jest w okolicy 30 osób.

MaciekSz

A co zaplanowaliscie na 7 kwietnia - luzne dymienie?
Znajdzie sie jakas wolna oś 50 m? :)

PilotHN

Tak na serio to czarnoprochowcy zmawiają się telefonicznie, więc trudno coś ustalić na obecną chwilę. Zapraszam w niedzielę 1.04, będzie okazja poznać się i pogadać na ten temat. Ostatnio chłopaki narzekali że się towarzystwo wykrusza...
A co do osi, to mamy 50 m, ale jak trzeba to i 100 się znajdzie :)

Dojazd na strzelnicę klubową w Bukownie od strony Krakowa, Skały (drogi łączą się w Sienicznie jakieś 2 km od Olkusza):
Jadąc DK94 od wspomnianego Sieniczna (uwaga na suszarkę :) ) dojeżdżamy do pierwszych świateł, a skrzyżowanie wcześniej zaczyna sie dwupasmówka. Na pierwszych światłach skręcamy w lewo w Al. 1000-lecia i jedziemy do samego rozwidlenia na jej końcu. Za szpitalem (po lewej) po prawej roztoczy się widok na centrum i wiadukt.  Drogowskaz w lewo wskaże na Trzebinię, w prawo do centrum (wiadukt). Jedziemy oczywiście w prawo :)

Jadąc w dół, przed wiaduktem skręcamy w lewo w ul. Parkową i jedziemy wzdłuż ośrodka sportowego, aż dojeżdżamy do trójkątnego ronda. Nasza droga prowadzi "prosto" w ul. Mazaniec, choć trzeba objechać wysepkę zgodnie z przepisami :P .

Jadąc ulicą jakieś 1,5 km dojeżdżamy do kolejnego rozwidlenia, i zgodnie z drogowskazem kierujemy się  drogą główną na Bukowno.

Droga biegnie przez las, pierwszy zakręt ok. 1,2 km, następnie prosta 2,7 km i kiedy ujrzymy kolejny zakręt w prawo, po lewej mamy dużą tablicę DOM SENIORA, oraz małą, formatu A4, tabliczkę STRZELNICA na drzewie. Skręcamy w lewo.

Dojeżdżamy prawie do bramy dawnej jednostki wojskowej a obecnie wspomnianego Domu Seniora i skręcamy w lewo za strzałką przez szlaban do lasu.

Dalej drogą leśną dojeżdżamy za strzałkami do samej strzelnicy. Jeżli nie ma strzałek, trzymamy się prawej strony na rozwidleniach. Widok większej ilości samochodów będzie dowodem, że dotarliśmy na miejsce.

Dojazd od Paczółtowic: przejeżdżając przez Gorenice i Witeradów (czyt: Łaitredoł :P ) dojeżdżamy w Olkuszu do świateł i skręcamy w lewo. Skrzyżowanie to mieści się w połowie Al. 1000-lecia. Dalej jedziemy wg powyższego opisu.

MaciekSz

Czyli - reasumujac  - 1.04 raczej nie ma co zabierac czarnoprochowych zabawek?

Dopytuje sie, bo watpie, zebym dal rade przyjezdzac w dwa kolejne weekendy, a postrzelaloby sie cos... :(

PilotHN

Prosiłbym żebyś coś zabrał - zrobimy wystawę strzeladeł, przy okazji zrealizujemy "cel statutowy" :). Po zawodach postaramy się coś postrzelać. I tu prośba do wszystkich wybierających się na zawody - zabierzcie coś ze swoich zbiorów. W piątek na zarządzie klubu ustalimy co i jak to będzie wyglądać, więc dam znać.
Prosiłbym też o info, kto z Was planuje się wybrać.

Gwena

Będę ja i do 4 strzeladełek (skoro bez czarnego prochu) lub z 6 jeśli czarny proch.
Jeśli ktoś by mnie mógł zabrać z Krakowa byłabym wdzięczna.

MaciekSz

Ja sie wybieram i zabrac Cie moge, ale kawalek musialabys raczej podjechac sama MPK, bo ja juz ze wsi jestem :)
U mnie bylyby 2 sztuki czarnoprochowej broni, bo tyle mam obecnie na stanie.

PilotHN

No to super! Przy okazji będziesz miał okazję zabrać deklarację :P

MaciekSz

Cytat: PilotHN w 28 Marzec, 2012, 07:26:43
No to super! Przy okazji będziesz miał okazję zabrać deklarację :P

Nie omieszkam  :-[
Napisz jeszcze, o ktorej godzinie zaczyna sie cala impreza.

PilotHN

Rozpoczęcie o 11. My zbieramy się o 10 w centrum pod LOKiem i rozdzielamy zadania, po czym jak juz każdy wie co ma robić to rozjeżdżamy się do zadań. Trzeba przywieźć pukawki, rozłożyć stanowiska, tarcze i pewnie namioty, bo  prognozy nie są najlepsze.
Wg planu ma być też strzelanie z czarnego prochu, ale dokładne info dam w piątek wieczorem.

Gwena

Prognoza pogody na jutro dla Olkusza:
11:00     -1  (-13,1)   965 hPa 7 m/s Zachmurzenie całkowite
14:00     0  (-10,3)   965 hPa 6 m/s Zachmurzenie całkowite
[/t]
17:00     1  (-9)   965 hPa 6 m/s Zachmurzenie całkowite
Czyli zimno (w nawiasach temperatura odczuwalna), ale nie powinno padać i wiatr znośny

silent78

Wypada mi bardzo serdecznie podziekować Olkuskiemu klubowi za bardzo fajnie spedzone parę godzin w miłej atmosferze na strzelnicy, jesli tylko za 2 tygodnie w weekend bedzie planowane jakies spotkanie w Bukownie to z miłą checią zajrzę , tylko prosze i błagam weżcie z magazynu  jakąs Radomke wz 48 a nawet 2 coby w którejs  była "mocniejsza iglica" , cos straszliwie napalony jestem na postrzelanie z tego zabytku.

MaciekSz

Ja tez dziekuje, bylo bardzo fajnie. Nastepnym razem postaram sie przywiezc lepsza pogode i wiecej ladunkow do skalkowki :)

PilotHN

Z radomką może być problem. Koledzy czarnoprochowcy, jeśli się umówią na strzelanie, to przywożą wyłacznie swoje zabawki i nie pobierają nic ze sprzętu z klubowego magazynu. Ale wg planu 3 maja są kolejne otwarte zawody, na które już zapraszam wszystkich strzelców. Wtedy są spore szanse żeby radomki zorganizować. Zwłaszcza że temperatura już pozwoli na rozegranie krosu.

Gwena

Zawody odbyły się w świetnej atmosferze, mimo bardzo zmiennej pogody. Strzelało koło 25 osób.
Przed zawodami w strefie bezpieczeństwa można było oglądać i co ważniejsze dotykać :) małą wystawę broni.
Od prawej:
Bersa Thunder 22
Pistolet pojedynkowy Imperio AN - rękodzieło firmy Arsa
Margolin w obudowie karabinowej ZC Predator
Colt Navy i obok kabura do Visa
Enfield Springfield i skałkówka w bardzo "słusznych" kalibrach (0,69 i 0,61 cala!)
Kbksy w tym klasyczny wz. 48

Po zawodach w których III miejsce zajął Tomek

Była okazja by wypróbować strzelanie z rozmaitej broni - od nowoczesnej jak Tanfoglio

Przez zabytki jak Vis

do tak nietypowych jak "karabinek" Margolin z kolimatorem i muszkiet skałkowy

MaciekSz

Mala poprawka - nie Enfield tylko Springfield :) Enfieldy wystepuja tylko w damskich kalibrach, bodajze do .58 ;p