MSSiKM

Nie żyje Michaił Kałasznikow

Zaczęty przez kmozo, 23 Grudzień, 2013, 23:40:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

kmozo

Michaił Kałasznikow, konstruktor najpopularniejszego na świecie karabinu automatycznego AK-47, zmarł w wieku 94 lat w Iżewsku.

Michaił Kałasznikow urodził się 10 listopada 1919 r. w Kraju Ałtajskim w rodzinie chłopskiej. Jego rodzice byli bardzo biedni - z 18-naściorga dzieci tylko szóstce udało się dożyć do pełnoletności.

W latach 1938-49 pełnił służbę w armii radzieckiej. W 1941 r. został ranny, kiedy jego czołg trafił niemiecki pocisk. Pomysł skonstruowania karabinu automatycznego narodził się w sowieckim szpitalu wojskowym. Miał on być odpowiedzią na niską, w porównaniu z niemiecką, siłą ognia oddziałów piechoty Armii Czerwonej. Prace nad bronią przedłużały się, ale w 1947 r. gotowy był sprawny prototyp. - Zaprojektowałem karabin maszynowy dla żołnierza i od razu nazwano go Automatem Kałasznikowa - wspominał. Karabin wszedł do służby w 1949 r. jako Automat Kałasznikowa model 1947. Prawie natychmiast nazwę skrócono i narodził się jeden z najpopularniejszych akronimów w historii - AK47.

Od 1949 roku był związany ze słynną fabryką broni Iżmasz w Iżewsku. Oprócz broni strzeleckiej konstruował także broń myśliwską. Dosłużył się stopnia generała-lejtnanta, dwóch złotych gwiazd Bohatera Pracy Socjalistycznej i trzech orderów Lenina. Nigdy nie czuł się odpowiedzialny za to, że jego broń pozbawiła życia wielu ludzi. - Moim celem było skonstruowanie narzędzia, które posłuży do obrony ojczyzny. Nie moja wina, że Kałasznikow był używany podczas wojen poza Rosją. To rządy tych krajów powinny poczuwać się do winy, nie konstruktor - mówił Kałasznikow.

Karabin Kałasznikowa uwiecznił na swej fladze narodowej Mozambik, szyicki radykalny ruch libański Hezbollach; AK-47 jest też w logo irańskich Strażników Rewolucji.

PilotHN

W jego biografii jakoś niewielu wspomina, że po 17 września 1939 r. brał udział w "wyzwalaniu" wschodnich terenów Rzeczpospolitej od polskich panów i burżujów. Ale był wtedy zwykłym 'sałdatem' i nie miał wpływu na wielką politykę.
To pierwszy Kałasznikow, który przestał działać...

BTW: Nigdy nie istniało coś takiego jak AK-47 :D

WTK

E, jakiś tam kolejny prototyp miał taką roboczą nazwę, z tego co gdzieś czytałem, no chyba, że źródło było nie tego. Oczywiście oficjalna nazwa to po prostu AK.