MSSiKM

solidarni z Ukrainą

Zaczęty przez kmozo, 11 Grudzień, 2013, 05:32:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

kmozo

nie mogę zostać obojętny na wydarzenia na Ukrainie,
bliskiej mi kulturowo i historycznie, na naszym forum
chciałbym wyrazić  solidarność z dzielnym
walczącym narodem Ukraińskim,  do czego też
serdecznie namawiam koleżeństwo

kmozo

WTK

Chyba nikt normalny nie może być obojętny. Niestety sytuacja idzie w bardzo złym kierynku. Nie wiem co z tego wyniknie ale jest źle, bardzo źle...

MaciekSz

Z jednej strony prorosyjski Janukowycz na smyczy Putina. Z drugiej ostro mieszaja ukrainscy nacjonalisci. Ani do Rosji, ani do ukrainskich nacjonalistow nie odczuwam nadmiernej sympatii. Zal mi tylko zwyklych ludzi.

WTK

Cytat: MaciekSz w 19 Luty, 2014, 14:31:22
Z jednej strony prorosyjski Janukowycz na smyczy Putina. Z drugiej ostro mieszaja ukrainscy nacjonalisci. Ani do Rosji, ani do ukrainskich nacjonalistow nie odczuwam nadmiernej sympatii.

I nic w tym dziwnego, ja też, zwłaszcza, że pochodzę z Przemyśla a rodzice to i owo pamiętają. Jest jeszcze trzecia grupa Ukraińców która po prostu by chciała żyć w normalnym kraju. Myślę, że pierwszy krok zrobili właśnie oni, zresztą w czasie "Pomarańczowej Rewolucji" pewnie też. Później do tego dołączyli się nacjonaliści, co nie przeszkodziło niektórym naszym politykom się z nimi pokazywać...
Cytat: MaciekSz w 19 Luty, 2014, 14:31:22
Zal mi tylko zwyklych ludzi.

I to jest normalny odruch. Inna sprawa to to, że w naszym (Polski) dobrze pojętym interesie jest stabilna politycznie Ukraina, ani prorosyjska ani nacjonalistyczna...

MaciekSz

Zachodnie wojewodztwa - z powrotem do RP, a wschodnie niech sobie ida do matuszki Rosji.

WTK

Można się śmiać ale sytuacja jest naprawdę groźna...

MaciekSz

Ja sie nie smieje. Jesli dojdzie do pelnoskalowej wojny domowej (bo na razie to sa zamieszki, krwawe ale zamieszki), to jednym ze scenariuszy jest rozpad Ukrainy na dwie czesci i ekspresowe scalenie czesci zachodniej z UE. Czyli niemalze powrot kresow do macierzy, bo czym zaaowocuje taki scenariusz? Totalna polonizacja zachodniej Ukrainy w ciagu 1-2 pokolen.

PilotHN

O ile pamiętam, to Rzeczpospolita sięgała do Morza Czarnego ;)

WTK

Cytat: PilotHN w 20 Luty, 2014, 13:39:04
O ile pamiętam, to Rzeczpospolita sięgała do Morza Czarnego ;)

To były czasy... ;D

Wracając do tematu to oczywiście, że jest możliwy rozpad Ukrainy, tyle tylko, że wejście części zachodniej do UE nie oznacza powrotu kresów do Polski, choć "dostęp" do tych terenów byłby o wiele łatwiejszy, dlatego właśnie pisałem o "śmianiu się". Inna sprawa to jak "ekspresowe" by to wejście było, myślę, że nie za bardzo. W obecnej sytuacji Ukraina, obojętne cała czy część, ma bardzo dużo do zrobienia aby mogło dojść do włączenia jej do UE. Na razie grozi nam napływ uchodźców, zwłaszcza jeśli sytuacja jeszcze się zaostrzy.

MaciekSz

W normalnych warunkach procedura akcesyjna potrwalaby wieki, ale gdyby trzeba bylo utworzyc bufor, zabezpieczyc zachodnia, oderwana czesc przed zakusami wschodu i zagrac Putinowi na nosie, pewnie daloby sie to zrobic o wiele szybciej. Na tym polega magia biurokracji ;)

Nie jestem fanem UE, ale jakbym mial do wyboru Unie lub Rosje, to przeprowadzilbym sie do samej Brukseli.

O, cyt. za Interia: "Siły bezpieczeństwa z zachodniej Ukrainy przechodzą na stronę opozycji. Posłuszeństwa władzy odmówili milicjanci i członkowie innych służb z Zakarpacia - regionu graniczącego z Polską, Słowacją i Węgrami. Wspólne oświadczenie w tej sprawie wygłosili minister spraw wewnętrznych Zakarpacia i dowódca miejscowego Berkutu".

WTK

Cytat: MaciekSz w 20 Luty, 2014, 14:17:13
W normalnych warunkach procedura akcesyjna potrwalaby wieki, ale gdyby trzeba bylo utworzyc bufor, zabezpieczyc zachodnia, oderwana czesc przed zakusami wschodu i zagrac Putinowi na nosie, pewnie daloby sie to zrobic o wiele szybciej. Na tym polega magia biurokracji ;)

O tak, jak jest wola polityczna to jakoś znikają największe bariery...  ;)

Cytat: MaciekSz w 20 Luty, 2014, 14:17:13
Nie jestem fanem UE, ale jakbym mial do wyboru Unie lub Rosje, to przeprowadzilbym sie do samej Brukseli.

Też się nie dziwię i zrobiłbym to samo ;D  Osobiście uważam, że sam pomysł integracji Europy jest dobry, szwankuje tylko wykonanie i to coraz bardziej, niestety. Moim zdaniem można by nieco bardziej wzorować się na USA ale cóż...

WTK

No i Ukraińcy się cieszą. Dobrze, przynajmniej, mam nadzieję, nie zginie więcej ludzi. Pytanie tylko czy to co zostało osiągnięte nie zostanie zmarnowane jak po Pomarańczowej Rewolucji...

MaciekSz

Robi sie bardzo nieciekawie, nie tylko dla Ukrainy.

Obstawiam, ze nie skonczy sie na aneksji Krymu. Ruscy wejda tez do Kijowa, zeby przywrocic (swoj) lad i (swoj) porzadek.

Czy ktos ma jeszcze watpliwosci, ze Polska powinna miec kilkakrotnie wieksza, doskonale wyposazona armie...?

I lasy sadzic, pamietajmy o lasach.

WTK

Ja nie mam najmniejszych wątpliwości i z niepokojem obserwuję rozwój sytuacji. Niestety Ukraińcy nie uspokoili "wyznawców UPA" i teraz Putin ma doskonały pretekst... Nie tylko zresztą Putin, u nas też wielu ludzi "jakoś tak dziwnie" przypomniało sobie różne dawne sprawy i ciężko też im się dziwić. Jak już pisałem, pochodzę z Przemyśla a rodzice to i owo pamietają. Mimo to nie mam nic przeciwno Ukrainie jako takiej. Między Niemcami i Polską też były bardzo ciężkie chwile a mimo to stosunki między naszymi krajami są teraz dobre.

PilotHN

Zbroić nam się trza... :)

WTK

Cytat: PilotHN w 03 Marzec, 2014, 23:20:31
Zbroić nam się trza... :)

Oj, koniecznie, zwłaszcza, że usłyszałem wczoraj piękne zdanie: "Rosja zajęła Krym, UE zajęła stanowisko..."

kmozo

zapoczątkowałem post jeszcze w grudniu i wiele się od tego czasu wydarzyło,
intencje Rosji nie budzą już wątpliwości świata demokratycznego, ale cieszą
mnie ostatnie wnioski Kolegów, to co z tymi AK ....

MaciekSz

No i wlasnie wyszlo, ze Wolodia nie do konca panuje nad swoimi "zielonymi ludzikami".

Ciekawe, czy wlasnie patrzymy na poczatek pelnoskalowej wojny tuz za progiem...

gutek

MaciekSz

Było wiele przypadkow przypadkowych zestrzelen, nasi tez walneli kiedys wlasny samolot podczas cwiczen.
Tak naprawde nic nie jest jasne. Przypomina sie film "Wag the dog"...

kmozo

Podoba mi się zadnie wypowiedziane przez Sikorskiego
- tak się kończy dozbrajanie bandytów ...
nic dodać, nic ująć ..., Putin ma krew na rękach

WTK

Cytat: kmozo w 18 Lipiec, 2014, 19:07:01
<->
- tak się kończy dozbrajanie bandytów ...
nic dodać, nic ująć ..., Putin ma krew na rękach

Zgadzam się w 100% Boję się jednak, że niewiele z tego wyniknie. Rosja jest zbyt potężna a różne kraje mają swoje interesy. Śmierć prawie 300 osób niestety mało tu znaczy...

kmozo

Wataszkę Putina powinni wpisać się na listę międzynarodowych
terrorystów i izolować, konfrontacja zbrojna z Rosją to zły pomysł,
oni nie są jeszcze na tyle bogaci żeby mieć coś do stracenia ...

kmozo

tak zwana prorosyjska opozycja,
jak ją Putin nazywa, to nie Rosjanie,
no to wspomóżmyUkrainę żeby zniszczyć te
terrorystyczne siły, nie powiązane z Rosją
z użyciem NATO ...

MaciekSz

Spieszy Ci sie do wojny swiatowej...?

kmozo

puki co konflikt z Polską jest na jabłka,
ale nie można bezustannie zasłaniać się
groźbą wojny, bo wojna już jest a Ukraina
jest w niej w zasadzie osamotniona ...
jak mawia Maciek - sadźmy lasy, jedzmy jabłka
a jak będzie trzeba - walczmy

WTK

No niestety nie da się udawać, że to nie wojna. Co prawda oficjalnie niby domowa, bo w koncu to tylko walki z separatystami którzy nie mają przecież ŻADNEGO wsparcia ze strony innego państwa, no nie? Koń by się uśmiał i naprawdę byłoby to śmieszne gdyby nie ginęli ludzie. Oczywiście jest też jakaś wina po ukraińskiej stronie. Dopuścili do rozdmuchania nastrojów banderowskich. Zapewne rosyjski wywiad mocno się nad tym napracował, ale jednak. Teraz Putin ma świetną "podkładkę" a w Polsce obudziły się stare nierozwiązane zresztą, sprawy.

kmozo

Niemcy, Ukraińcy, Norwegowie, wszyscy mają problemy z tzw narodowcami,
my też mamy swojego Żyrynowskiego

WTK

O tak, Ukraina nie jest tutaj wyjątkiem. Kłopot w tym, że tych nacjonalistów za bardzo było widać na Majdanie, za bardzo ich słychać w mediach. Dzięki temu Putin ma świetną podkładkę dla swych działań. Czy mu ktoś wierzy to inna sprawa ale rosyjskie media pełne są informacji o "faszystowskich" władzach na Ukrainie (czemu faszystowskich a nie po prostu nacjonalistycznych?) mimo, że z faktycznych władz to chyba nikt się do takich poglądów nie przyznaje (przynajmniej nie słyszałem). Powoduje to także spadek poparcia dla Ukrainy w Polsce ze względu na wiadome sprawy.