MSSiKM

Jaka kabura - potrzebna porada

Zaczęty przez bartos061, 26 Grudzień, 2013, 20:52:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

bartos061

Jako, że stałem się posiadaczem Walthera P-38 z 1944 roku i wracam mu oryginalny wygląd(wymienione okładziny drewniane wymieniam na oryginalne z tworzywa). Dodatkowo posiadam 3 kartoniki po amunicji z 1944 roku 1 nabój niemiecki w łusce stalowej z 1945 roku i jeden nabój szkolny. Do fajnego kompletu wystawowego brakuje mi tylko kabury.
I tu poproszę o poradę. Jaką kaburę kupić. O oryginale z moim budżetem nie ma mowy więc zostaje replika. Do wyboru jest wersja tzw. twarda:
http://replikikloda.republika.pl/foto/p38_cz_1.jpg
i miękka:
http://replikikloda.republika.pl/foto/p38_miekkie_1.jpg
Historycznie pasują obydwie
Wszelkie uwagi najlepiej z uzasadnieniem mile widziane ;)

Gwena

Mam wrażenie, być może zupełnie mylne, że "miękka" jest typową kaburą wojskową lub policyjną (przypomina kaburę szwabskiego Visa), a twarda jest dla cywili, tajniaków itp. Proponuje sprawdź która kabura była używana w jakich formacjach i na podstawie tego dokonaj wyboru.

Niezależnie którą wybierzesz to trzeba ją będzie choć trochę "zestarzyć" by nie raziła nowością.

Tomek

Myślę, że może pomóc przejrzenie zdjęć z tego okresu, jakiego typu kabury nasili żołnierze. Jest też książka o kaburach: Vanderlinden Anthony, Holsters and Shoulder-Stocks of the World, USA 2005, ale nigdy jej nie miałem w ręku (prawdopodobnie jest w bibliotece Muzeum AK). Można by się pokusić o zbadanie, gdzie dokładnie "służył" Twój Walther i na podstawie tego zdobyć kaburę jaka była używana w tej formacji. Wiem, że jest książka z listami numerów seryjnych, ale dotyczy ona Walther'ów PP i PPK (http://www.ebay.com/itm/SS-Walther-PP-PPK-Black-Book-Gold-Edition-/130997175118), może jest też coś takiego do Walthera P-38. Jeśli bardziej zainteresowała Cię ta broń, mogę Ci przesłać zdjęcia rozdziałów o P-38 z książek Ezell'a i Balcara.

bartos061

Dzięki Wielkie za uwagi.
Znalazłem fajną stronę o waltherach:
http://eartist.nl/holsters.htm
Z przejrzenia mi wynika, że jest odwrotnie niż by się wydawało. Wojskowe kabury to były te twarde a miękkie raczej dla policji itp.
Mam kilka książek o waltherach i będę musiał się w nie wgryźć głębiej tylko czasu ciągle brak. Kiedyś walthery to był mój konik ale to było dawno i kupą informacji uciekła z głowy.
Jak dobrze pójdzie to w styczniu będę miał już dwa P-38 bo mam fajną okazję na oku ;-)
Co do skanów to na razie dziękuje - najpierw się wgryzę w to co mam ale jak by co i nic nie znajdę to na pewno się upomnę.
Jak tylko coś się dowiem to oczywiście opiszę.

Gwena - masz maila.

bartos061

Zacząłem się trochę rozeznawać w waltherach i dowiedziałem się, że w moim - wszystkie części oryginalne i z fabryki walthera. Cała produkcja z tego roku z tej fabryki poszła dla wojska (taa tylko którego?). Przynajmniej wiadomo że nie dla policji czy kto tam jeszcze miał to w uzbrojeniu.
Niestety w żadnej mojej książce nie znalazłem informacji o kaburach. Byłem przeświadczony, że w książce "The Walther Handgun Story" coś będzie - niestety nie było. Za to jest wiele informacji o model. 4 - co też się przyda ;-))
W takim razie poproszę cię Tomek o te skany

Kolas

Ja bym poszedł w twardą wojenną kaburę, produkcja niemiecka, niestety koszt koło 500 $, do takiej broni kupić coś innego byłoby po prostu nietaktem :)

http://i166.photobucket.com/albums/u100/swordman80/P38HOLSTER.jpg
Pozdrawiam
Kolas

bartos061

No i słusznie - "prawisz". Niestety mój budżet tego nie udźwignie >:(
Jak bym miał tylko jeden egzemplarz to bym oczywiście tak zrobił. "Niestety" 8) mam też inne które trzeba doposażyć a ten Walther priorytetem nie jest. Że już nie wspomnę że ciągle się pojawiają nowe okazje zakupu broni i jak tu nie kupować - jak można ;D
Jak dobrze pójdzie to za tydzień będę miał drugiego P-38 ::) ;D

Z doświadczenia wiem, że wcześniej czy później jakiś oryginał okazyjnie wpadnie. Oryginały można kupić dużo taniej niż 500$ ale na razie dalej za drogo. Na razie licytuje na alledrogo postarzoną fajna kopie:
http://allegro.pl/walther-p-38-skorzana-kabura-twarda-i3834282944.html
Na razie będzie musiała wystarczyć.

Dodatkowo oprócz kabury muszę jeszcze mieć amunicje z epoki(na razie mam jedną sztukę i trzy puste pudełka), wycior i może jakąś smycz.
BTW jak by ktoś słyszał o amunicji do kupienia to proszę o informację. Interesuje mnie tez współczesna amunicja rosyjska w stalowych lakierowanych łuskach - jak ktoś mam to możemy zrobić "machniom" na jakąś inną 1 do 1. Na początek do sesji zdjęciowej ruska będzie musiała wystarczyć ::)

Kolas

Mogę Ci pomóc w zorganizowaniu oryginału w lepszej kasie
Pozdrawiam
Kolas

Kolas

Siema
Może będe miał namiar na używaną kaburę do 150 $
Pozdrawiam
Kolas

bartos061

Dzięki ci wielkie ale z racji innych wydatków w pierwszej połowie roku nie osiągalne nawet te 150 - Niestety

Kolas

zobaczymy jak przyjda fotki jaka jest, zanim znajomy by ja wyslal zanim dojdzie to pewnie bedzie maj, jak przyjda fotki to wrzuce je tu i zadecydujesz
Pozdrawiam
Kolas

bartos061

Kolas

Widzialem fotki, slaby stan, jak sie cos jeszcze trafi to dam znac
Pozdrawiam
Kolas

bartos061

bartos061

Udało mi się odszukać w końcu oryginalne okładki i po założeniu postanowiłem zrobić małą sesję. Pozbierałem na szybko co udało mi się znaleźć w swoich zasobach a związane z Niemcami i 2WŚ i wyszło tak(kliknięcie na miniaturkę powinno powiększyć zdjęcie):

jeden nabój w lakierowanej łusce - 1945 rok pozostałe to EX z 1935 roku i z 1939 roku, oryginalne pudełka z 1943 i 1944 roku, oryginalna kennkarte i mapa z 1942 roku.

Ojciec i syn czyli P.38 z 1944 roku i wczorajszy nabytek - P 38 z 1959 roku:

Widok na komory nabojowe i amunicje szkolną w magazynkach(ten srebrny to "Exercisepatrone"z 1939 roku ten drugi współczesny):

I wszsytkie moje Waltherki (od góry P.38, P 38, Mod.4, UP Mod.1):

Z pudełkami(niestety nie wszystkie pełne ale te dwa do TPH i do PPK z całym kompletem oprócz pistoletów):

I na koniec wczorajszy nabytek - komplet(do pełnego kompletu jaki wychodził z fabryki brakuje tarczy z przystrzelania i instrukcji):

Ta sesja to na razie tymczasowa - docelowa będzie jak zdobędę kaburę, smycz i celtę na tło(jako kamuflaż wystąpiły spodnie mil-tec a to nie dopuszczalne ;)  )

bartos061

Udało mi się dzisiaj znaleźć dosłownie 10 minut na wypróbowanie nowego sprzętu. Jako że traktuję tego Walthera jako substytut tego wojennego(bo szkoda mi tamtego katować) - tarcza wzoru przedwojennego niemieckiego. Z jednej ręki na około 15m. Okazało się że muszka jest luźna i się przesuwa podczas strzelania - stąd przestrzeliny poszły w lewo. Jak to zrobię (raczej nie będzie problemu) to strzela super. Strzelałem dość szybko - stąd skupienie nie najlepsze.

BTW - Może ktoś wie jak w czasie 2WŚ wyglądały niemieckie tarcze do pistoletu?

terry

musimy te tarcze jeszcze kiedyś podziurawić, udane "niemce"

bartos061

Spoko tylko 10 nie w tym miejscu co trzeba - przesuniemy tam gdzie trzeba

Kolas

no 10 zdecydowanie nie tam gdzie trzeba, powinna być ze 20-30 cm niżej :)
Pozdrawiam
Kolas