MSSiKM

Nie dac się naciagnąć urzędom a WPA w szczegolności

Zaczęty przez Gwena, 27 Styczeń, 2012, 16:11:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gwena

Za Jossarianem z IWEBu
Koszt rozszerzenia decyzji to 121 zł (50% stawki za wydanie decyzji pierwotnej). Przerabiałem to w WPA w Bydgoszczy, który zażądał pełnej stawki. Zapłaciłem grzecznie, bo nie chciałem kopać się z koniem. Następnie, po wymianie kilku pism z Wydziałem Podatków i Opła Lokalnych UM, dopiąłem swego i dostałem w ciągu miesiąca zwrot nadpłaty. Oczywiście możliwe to jest tylko w przypadku zmiany ilości broni, a nie celu posiadania, bo ten jest traktowany wg. cytowanego niżej przepisu jako nowy "rodzaj działalności".

Część III, pkt. 46 załącznika do Ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. (Dz. U. z dnia 8 grudnia 2006 r.) o opłacie skarbowej z późniejszymi zmianami:

Przedłużenie terminu ważności lub zmiana warunków wydanego zezwolenia (pozwolenia, koncesji), jeżeli:

1)   dotyczy przedłużenia terminu ważności lub rozszerzenia zakresu działalności - 50 % stawki określonej od zezwolenia (pozwolenia, koncesji)

2)   treścią zmiany jest kolejny rodzaj działalności - 100 % stawki określonej od zezwolenia (pozwolenia, koncesji)

Według 9x19 opłata powinna wynosić 10zł lub zero. W najbliższym czasie będę kierować w tej sprawie pismo do Krakowskiego Wydziału Podatków i opłat.

Gwena

Dostałam pismo z klubu grożące mi powiadomieniem KWP o nie wyrobieniu nowej licencji. Sprawę skieruję do prokuratury i GIODO. Więcej w moim felietonie na stronie ROMB.
Jeśli ktoś dostał podobne lub wie coś więcej o tym postępowaniu MZSS proszę o informację.

taz1983

A jeśli mogę zapytać o podstawę prawną do tej opłaty 10zł lub 0zł.

Bo właśnie jestem w tej sytuacji, iż opłatę za zwiększenie ilości sztuk uiściłem w kwocie 242zł i teraz nie wiem czy mam pisać żeby oddali 50% czy 232zł czy wszystko:)

Gwena

Zapłać i masz 5 lat na kwestionowanie tej kwoty. Jak się uporam z innymi sprawami to ruszę do Wydziału podatków i opłat Krakowa i złoże wniosek o korektę opłaty. O ile mi uznają inni będą mieli sprawę z automatu załatwioną.
Oczywiście - jak chcesz to Ty możesz być tym kto przetrze szlaki :)

taz1983

Problemu nie ma z przecieraniem:) tylko jeśli dobrze rozumiem to mogę się starać o zwrot 121zł nadpłaty.

Bo te 10 zł lub 0zł to nie wiem czego się tyczy. Przynajmniej tak to rozumiem po lekturze pkt. 46 załącznika do opłaty skarbowej.

Gwena

10 zł - za inne nie wymienione czynności. I to chyba jest najbardziej poprawna wersja. Przynajmniej wg 9x19 a ja mu wierzę
0 zł - tego nie wiem - ale tak orzekli gdzieś w Kolegium Odwoławczym.
Osobiście proponuję zwrócić się do urzędu z wnioskiem o wyznaczenie właściwej stawki opłaty - ponieważ żądana i zapłacona absolutnie nie ma uzasadnienia prawnego. A jeśli uważają, że pobrana opłata jest zasadną to prosisz o podanie podstawy prawnej, a nie powołanie się na praktykę - która w Twojej ocenie jest bezprawna. Niech oni mają zagwozdkę :)

taz1983

okej teraz chytam że się tak nie po polsku napisze;)

jutro postaram się złożyć pismo osobiście i dam znać co i jak.

No to pismo złożyłem dziś zobaczymy co odpiszą.