MSSiKM

Poparcie dla obywatelskiego projektu ustawy o broni i amunicji

Zaczęty przez PilotHN, 26 Kwiecień, 2016, 13:16:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

PilotHN

Wystartowała akcja zbierania podpisów poparcia projektu ustawy o broni i amunicji. Autorem projektu jest Jarosław Lewandowski. Wczesna wersja tego projektu była znana jako "projekt Czumy", jak później firmowana przez ROMB. Wiele błędów zostało usuniętych w trakcie konsultacji (nierzadko burzliwych) i obecnie jest całkiem znośna.
Patronem akcji jest co prawda partia Korwin, ale również politycy Kukiz'15 obiecywali się przedłożyć ten projekt jako poselski, podobnie jak politycy obecnej partii rządzącej. Tak się nie stało, stąd przedstawiciele pozaparlamentarnego ugrupowania wystartowali z tym projektem.

Projekt oraz listy poparcia są dostępne w załącznikach. Zachęcam do zbierania podpisów. Osoby, które zdecydują się zbierać podpisy proszę o kontakt ze mną, ustalimy dalsze losy przekazania list.
Po zebraniu odpowiedniej ilości podpisów, jesienią zostanie zarejestrowany w Sejmie Komitet Inicjatywy Ustawodawczej ,,Prawo do broni". Wówczas jeszcze trzeba będzie zebrać podpisy, tak aby było ich jak najwięcej.

MaciekSz

Jeżeli K'15 ani PiS nie zdecydowali się wprowadzić tego projektu jako własnego, to prawdopodobnie znaczy, że go również nie poprą. Szczególnie, jeśli będzie go firmować JKM.

WTK

Otóż to. Generalnie politycy wolą te tematy omijać z daleka i traktować jak śmiedzące g.... Wiadomo, stracic można dużo (w sensie politycznym), a zyskać... a kto to wie? Z jednej strony OT i szumne hasła, a z drugiej, lepiej aby ludzie za bardzo tej broni pod ręką nie mieli... No cóż, zobaczymy...

PilotHN

Nie mnie wiedzieć dlaczego Kukiz15 nie zgłasza projektu, skoro się deklarował. W PiS też są zdana podzielone, głównie tym że nie chcą adm. samorządowej tylko widzą rządową jak np. paszporty - wojewodowie. Tak czy owak ja się za to zabrałem.

UES

MaciekSz

W gorsze miejsce niż trybuna trybuna poseł nie mógł trafić. Tak jest takie stado oszołomów, że głowa mała.

WTK

Przynajmniej widać na kogo nie należy głosować, bo ma wyborców w d....

Gwena

WTK, UES - a czytaliście tylko tekst czy dyskusję pod tekstem?
Bo stał się cud i poseł wziął udział w dyskusji. Przy okazji ta rozmowa pokazuje, że metoda zapychania skrzynek posłów identycznymi pismami może skutkować negatywna reakcją.