MSSiKM

MARSZ OBRONY PRAWA DO POSIADANIA BRONI - 3.04.2017 - 14:00 pod KPRM

Zaczęty przez WTK, 16 Marzec, 2017, 08:49:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

WTK

Za "krajes86" z forum-bron.pl:

Koledzy 3.04 w poniedziałek o 14:00 odbędzie się nasz strzelców protest pod KPRM.

https://www.facebook.com/events/758273094354046/

Całość http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=75&t=155579

Może jakiś stowarzyszeniowy wyjazd? Wiem, dzień roboczy, trzeba urlop itd. ale dla idei chyba warto...
Bracia Czesi przykład dają: https://twitter.com/ShaddieD/status/842061212028420097

PilotHN

Ubiegłeś mnie z tym postem :). Jestem zdania, że trzeba wspomóc brać strzelecką i pokazać ilu nas jest. Będę śledził temat na FB, może jakis zorganizowany wyjazd z regionu będzie... Ja jestem chętny.
Z drugiej strony uważam że wręczenie petycji jakimkolwiek przedstawicielom 'jewropy' mija się z celem. Prędzej efektów można się spodziewać z ministrem spraw erwnętrznych.

WTK

No ja też jestem chętny. Fakt, teraz czas na akcję na własnym podwórku. Bełkot który przegłosowali daje dość duże pole manewru przy krajowej implementacji.

MaciekSz

Czy ktoś z kontem na fejsie może powiedzieć, jakie jest zainteresowanie akcją...?

pajakt

Na tę chwilę deklarują się:

409 weźmie udział
1,1 tys. zainteresowanych

Do tego 3999 zaproszonych

PilotHN

Zastanawiam się jak się tam dostać i wrócić. Samochodem jestem niezależny od pekapu, natomiast jak jest w 100lycy z parkowaniem każdy wie :). No i samochodem w kilka osób koszty się dzielą, w pekapie nie.

bartos061

Z parkowaniem w Wa-wie jest lepiej niż w Krk !!!
W Krk jak jest strefa to 100 % miejsc jest płatnych w Wa-wie są tez niepłatne.

PilotHN

pajakt

Też jadę. Stawiam auto na Odolańskiej. Pod Strażą Graniczną. 7 lat tam stało :) Brak opłat i bezpiecznie. Warunek - stawiamy koło 7.00 zanim SG przyjedzie do roboty, albo po 16.00. Pomiędzy tymi godzinami też do ogarnięcia, ale nie na 100%. I do Szucha blisko.

MaciekSz

Tomek, jak masz wolne miejsca to mi jedno zaklep, ok? Dorzucam się oczywiście do paliwa i prowadzić jakby co też mogę.

O ile całą impreza się odbędzie, bo ponoć jak nie będzie 5 tys. zgłoszeń, to się nie odbędzie.

PilotHN

pajakt

2 osoby mogę zabrać. Nie ma problemu.

Muszę tylko ogarnąć zmianę rozrządu. Ale powinno się udać :)

PilotHN

To też jakaś alternatywa, z przewodnikiem łatwiej. Przyznam, że ostatnio 100-lycę wizytowałem w latach 90 XX w. ;). Przeloty ekspresówką na Mazury się nie liczą.

pajakt

Jutro gadam z mechanikiem. Prawie 2 tygodnie. Myślę, że nie ma zagrożenia.

WTK

Nie zapominajcie o mnie ;) Dokładam się do paliwka oczywiście, tylko z kim jechać? pajakt skąd jedziesz?

PilotHN

Zależy ilu będzie chętnych. Widziałem że gutek się zadeklarował na FB, a ja namawiam też innych.
Śląskie SMB ma większy rozmach, organizują autobus ;)

PilotHN

UPDATE z FB:

[cite]
Mili,

Wiem, że jakaś część będzie mieć mi to za złe, ale zmieniamy termin Marszu, z 3 powodów:
1) Jako, że otrzymujemy naprawdę mnóstwo głosów, że jednak lepiej w weekend - jest niedziela. Wiem, że nie pójdziemy do przedstawicielstwa Unii, ale ja tam pójdę z kamerami w poniedziałek - ktokolwiek będzie na miejscu, zapraszam serdecznie
2) Jestem w kontakcie z organizatorami marszu w Pradze, którzy nie tylko chcą nam pomóc, ale również PRZYJECHAĆ i brać udział. A takiej szansy nie możemy przepuścić.
3) W związku z udziałem kolegów z Czech potrzebujemy czasu, żeby spróbować zaangażować w to Słowaków i Węgrów - jak szaleć to szaleć, maszeruje Grupa Wyszechradzka.

Mam nadzieję, że to zrozumiecie.

Zapraszamy również do współpracy przy organizacji marszu wszelkie organizacje strzeleckie w Polsce.

Plan jest taki, zbieramy się pod Radą Ministrów, pokojowo protestujemy, zbieramy podpisy pod protestem. Pózniej przechodzimy pod przedstawicielstwo UE, żeby wręczyć protest.

PODPISZ PETYCJĘ:

https://www.change.org/p/firearms-united-global-nie-zgadzamy-się-na-kryminalizację-posiadaczy-broni-dyrektywą-ue?recruiter=696764690&utm_source=share_for_starters&utm_medium=copyLink

Poniżej uzasadnienie.

Dlaczego protestujemy?

Główne problemy wprowadzane przez Dyrektywę 91/477/EEC, a dotyczącej broni palnej:
- ustanowienie maksymalnej dopuszczalnej długości pozwolenia na broń na 5 lat
- wprowadzenie obowiązkowych, a nieokreślonych badań medycznych
- wprowadzenie zakazu posiadania broni konwertowanej z samoczynnej na samopowtarzalną - jako tzw. 'broni szczególnie niebezpiecznej' czymkolwiek by to było. Jedyny wyjątek dla osób już taką broń posiadających, przy założeniu, że są 'aktywnymi sportowcami' w 'uznanej organizacji sportowej'
- Ograniczenie pojemności dozwolonych magazynków (20 do broni krótkiej, i 10 do broni długiej)
- Konieczność rejestracji magazynków o pojemności wyższej niż ww w WPA, mimo, że magazynki NIE STANOWIĄ istotnej części broni, ergo nie da się ich zidentyfikować
- Zakup magazynków tylko za okazaniem pozwolenia na broń,
- Naruszenie zasady proporcjonalności - karą za posiadanie niezgłoszonego magazynka może być nawet UTRATA POZWOLENIA NA BROŃ,
- Zmiana kategorii broni palnej na bazie podpiętego magazynka - jeśli do karabinu centralnego zapłonu podepnę magazynek na 10 naboi, to jest to kategoria B7, jeśli podepnę magazynek na 30 jest to kategoria A7 - ALE TYLKO NA CZAS PODPIĘCIA MAGAZYNKA
- przerzucenie do kategorii A broni długiej którą 'szybko i bez pomocy specjalistycznych narzędzi da się skrócić do długości poniżej 60cm

Dyrektywa została opracowana z naruszeniem zasad prawnych Unii Europejskiej (nie przeprowadzono Impact Assessment), przedstawiciele Komisji Europejskiej wielokrotnie kłamali, przedstawiając fałszywe statystyki (pozdrawiamy kom. Bieńkowską).

Z tym się nie zgadzamy i z tym walczymy! To prawo, skierowane podobno w terrorystów, kryminalizuje przestrzegających prawa obywateli.

[/cite]

WTK

23.04, cholera, mamy wtedy zawody co do których już zgłosiłem pomoc w organizacji :-\

MaciekSz

Zawody odwołać i wszyscy do Wa-wy ;)

23.04 może być, tylko będzie straszna siara, jak się okaże, że Czechów przyjechało więcej niż Polaków.

Aga

Też planowałam być na tych zawodach co Witek. Z racji tego że marsz-protest ważniejszy to może uda się przełożyć termin zawodów na inny? Tak czy inaczej, zgłaszam chęć wyjazdu do Warszawy.

WTK

Zawody z 23.04 przeniesione na 14.05. Można jechać do Warszawy :)

Aga

Super!  :D Jak Ty coś załatwiasz Witku to musi być dobrze  :)

Joule

Mnie z kolei podku.wiła zmiana terminu, bowiem na 3 IV załatwiłem wolne, przez co niemalże niemożliwym jest, żebym załatwił na 23 IV.

WTK

No niestety, nie Ty jedyny, ale cóż. Swoją drogą w niedzielę jest raczej mniejsza szansa być zauważonym przez władze. Z drugiej strony więcej osób może przyjechać, no i Czesi mają być. Zobaczymy.

PilotHN

Miejmy nadzieję, że organizatorom uda się zaangażować członków PZŁ. Niestety, oni dalej uważają się za "elytę", a będą następni do rozbrojenia :(

WTK

Mało tego. Oni uważają, że ich to nie dotyczy. Tymczasem, jak piszesz, są następni w kolejce...

MaciekSz

Czy ktoś śledzi może, jakie są losy planowanej imprezy - odbędzie się, nie odbędzie?

PilotHN

MaciekSz

Jakoś nigdzie nie słychać, żeby się ludzie organizowali. Na iwebie para poszła chyba w pyskówki.

PilotHN