MSSiKM

Będzie można kupować legalnie amunicję do broni kolekcjonerskiej!

Zaczęty przez PilotHN, 08 Kwiecień, 2013, 22:33:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

PilotHN

Bardzo dobra wiadomość dla kolekcjonerów broni palnej!
W dniu 21 marca 2013 roku Minister Spraw Wewnętrznych podpisał rozporządzenie w sprawie wzorów legitymacji posiadacza broni, zaświadczenia uprawniającego do nabycia broni, świadectwa broni oraz karty rejestracyjnej broni. Rozporządzenie zastąpi aktualne obowiązujące rozporządzenie, którego obowiązywanie powoduje niemożliwość nabywania amunicji przez kolekcjonerów.
Na podstawie nowego rozporządzenia, będzie można dokonać skreślenia w legitymacji posiadacza broni zakazu nabywania amunicji do broni zarejestrowanej w kategorii E i F.
Oczekujemy na opublikowanie rozporządzenia i po upływie 14 dniu od dnia ogłoszenia, rozporządzenie stanie się obowiązującym prawem. Publikacja rozporządzenia nastąpić musi niezwłocznie.

Źródło: ROMB

Tomek

Pewnie Milicja poczytała sobie to za osobistą porażkę i dlatego postanowiła w inny sposób przeszkodzić kolekcjonerom w nabywaniu amunicji. Po prostu nie wydając pozwoleń kolekcjonerskich, z tego co widać z wypowiedzi na "iwebie" taki trend zaczyna obejmować większość WPA.

P226

Wygląda że masz Tomek rację-niestety. Niewytłumaczalne wg mnie przeciąganie postępowań i pokazywanie "teczek" w których nic nie przybyło od ostatniej wizyty- to ewidentne granie na zwłokę.

taz1983

Temat widzę nieco zamarł. Tak z ciekawości zapytam czy można już domagać się tego wykreślenia?
Btw ja osobiście system mam w powadze i pojechałem do braci czechów, szybko, tanio bez problemu a i piwo nabyłem ;D

P226

IWEB "donosi" że koledzy po lufie już dawali do wykreśleń.
Pozdrawiam.

taz1983

To znakiem tego będę musiał poszukać bo powiem szczerze ostatnio się zaniedbałem w kwestiach strzelecko/prawnych.

PilotHN

Można.
Jak na razie oczekuję jeszcze na legitymację instruktora LOK/prowadzącego strzelanie, żeby milicja mi wykreśliła idiotyczny zapis "nie upoważnia do prowadzenia strzelań" z legitymacji dopuszczenia. Wtedy załatwię wszystko przy okazji, może przy okazji uda się coś nowego dopisać do stanu posiadania...? Eh, marzenia :)

taz1983

Byłem kilka dni temu w WPA na os. Zgody. Jeśli chodzi o wykreślenie zapisu z książeczki nie ma problemu wystarczy poprosić. Tak też uczyniłem i teraz mogę dumnie kupować :)